Velik dio interakcije u leglu i izvan njega vrti se oko nadmetanja. Psići se nadmeću koji će dohvatiti sisu s najviše mlijeka, nadmeću se oko hrane, igračaka, mjesta na kojem će spavati i, navodno, iz čiste zabave.

Velik dio interakcije u leglu i izvan njega vrti se oko nadmetanja. Psići se nadmeću koji će dohvatiti sisu s najviše mlijeka, nadmeću se oko hrane, igračaka, mjesta na kojem će spavati i, navodno, iz čiste zabave. Hijerarhija je u pasa, za razliku od vukova slabije organizirana i labava. Sedam tjedana staro štene može u jednom trenu pobijediti i osvojiti svoje omiljeno mjesto za spavanje da bi ga izgubilo već sljedećeg jutra. Uspostavljanje statusa postaje ozbiljnije i organiziranije tijekom 11. tjedna, a do 15. ili 16. tjedna dominantno-submisivni odnos nešto je stabilniji i jasniji.

Iako su veličina i spol štenaca važni za određivanje društvenog statusa, na njega utiču i razna druga iskustva poput kvalitete i kvantitete interakcije i društvenih kontakata.

U ovo vrijeme, štene je već neko vrijeme u novom domu. To je dob u kojoj štene obično iskušava granice, gricka i navlači povodnik tijekom šetnje, igre ili učenja.

Ovo je faza u kojoj je izuzetno bitno postaviti strukturu i jasno dati psu do znanja što se smije, a što ne smije. Ukoliko se tako ne postavimo, neželjena će ponašanja eskalirati. Neželjena ponašanja najbolje je ignorirati bez fizičkih korekcija a psu dosljedno i jasno davati do znanja što od njega tražimo uz što pozitivnija iskustva.

Period bježanja (između 4 i 8 mjeseci)

U razdoblju između četiri i osam mjeseci štenad postaje neovisnija i usudi se odlutati od svog vlasnika u potrazi za novim pustolovinama. Štenad koja je do sad uvijek dolazila na poziv i držala se u blizini svojih vlasnika odjednom ih počne ignorirati, često bježati od njih kad ih zovu i ne slušati apsolutno ništa. To razdoblje može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Vaš stav i način na koji rješavate situacije u kojima vas pas ne sluša odredit će hoćete li kasnije psu moći vjerovati kada je pušten s povodnika. Držite psa na povodniku dok god niste sigurni da će doći na poziv i vratiti se i puštajte ga samo u ograđenom prostoru.